Cancer ovarian

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cancerul este o boală în care celulele anormale din organism scapă de sub control. Cancerul este denumit întotdeauna după partea din corp în care se formează, după organul afectat, chiar dacă se extinde ulterior și la alte zone din organism.

Cancerul ovarian este un grup de boli care provine din ovare sau din zonele conexe ale trompelor uterine și ale peritoneului. Femeile au două ovare care se află în interiorul pelvisului, unul pe fiecare parte a uterului. Ovarele produc hormoni feminini și ovule. De asemenea, au și două trompe uterine care constau într-o pereche de tuburi lungi, subțiri, aflate pe fiecare parte a uterului. Ovulele trec de la ovare prin trompele uterine până la uter. Peritoneul este țesutul care acoperă organele din abdomen.  

Când cancerul ovarian este descoperit în stadiile incipiente, tratamentul are cele mai bune rezultate. Cancerul ovarian se manifestă adesea prin diverse semne și simptome, deci este important să acordați atenție corpului dumneavoastră și să sesizați când apar schimbări. Simptomele pot avea și alte cauze, dar pentru a vă asigura că nu este vorba despre cancer, cel mai bine este să vă prezentați la medic.   

Unele mutații (modificări ale genelor) pot crește riscul de apariție a cancerului ovarian. Mutațiile în genele de sensibilitate la cancerul mamar 1 și 2 (BRCA1 și BRCA2) și cele asociate cu sindromul Lynch, generează un risc crescut pentru cancerul ovarian. Cancerul ovarian provoacă mai multe decese decât orice alt cancer al sistemului reproducător feminin, dar reprezintă doar 3% din toate cazurile de cancer la femei. Incidența cancerului ovarian variază în rândul femeilor de diferite rase și origini etnice. Femeile caucaziene au cea mai mare incidență de cancer ovarian, urmate de femeile din Asia și Africa.

Cancerul ovarian se manifestă printr-o varietate de tumori. Cel mai frecvent tip de tumoare este carcinomul seros de grad înalt, care apare în aproximativ 70% din cazurile de cancer ovarian.  

Tipuri de cancer ovarian

Există multe tipuri de cancer ovarian. Mai jos sunt enumerate cele mai comune trei tipuri:          

Cancer ovarian epitelial

– se formează pe suprafața ovarului (epiteliu); 

– este tipul cel mai frecvent (aproximativ 9 din 10 cazuri); 

– subtipurile includ cancerele celulare seroase, mucinoase, endometrioide și clare. 

Tumori cu celule germinale

– încep în celulele producătoare de ovule;  

– sunt tipuri rare de cancer ovarian (aproximativ 4% din cazuri); 

– de obicei apar la femeile sub 30 de ani. 

Tumori stromale

– cancer rar care începe în celulele care produc hormonii feminini estrogen și progesteron; 

– pot apărea la orice vârstă;

– pot produce hormoni suplimentari, cum ar fi estrogenul.

Unele femei (de obicei, femeile mai tinere) sunt diagnosticate cu o tumoare limitată. Acest lucru nu este considerat a fi cancer deoarece, deși se poate răspândi, nu invadează alte organe. Din acest motiv, tumorile limitate sunt cunoscute și sub denumirea de tumori maligne cu potențial scăzut.

Factori de risc

Nu există nici o modalitate de a ști sigur dacă vă veți îmbolnăvi de cancer ovarian. Cele mai multe femei se îmbolnăvesc fără a fi expuse unui risc ridicat. Cu toate acestea, mai mulți factori pot crește riscul unei femei de a dezvolta cancer ovarian, îndeosebi dacă:

 • Sunt de vârstă mijlocie sau mai în vârstă. Cancerul ovarian este cel mai frecvent la femeile de peste 50 de ani și la femeile care nu mai au menstruație (au trecut prin menopauză), iar riscul crește odată cu vârsta.
 • Suferă de obezitate sau au o dietă bogată în grăsimi.
 • Au membri apropiați ai familiei (cum ar fi mama, sora, mătușa sau bunica) fie din partea mamei, fie din partea tatălui, care au suferit de cancer ovarian.
 • Au o mutație genetică (anomalie) numită BRCA1 sau BRCA2 sau una asociată cu sindromul Lynch.
 • Au suferit de cancer de sân, de col uterin sau colorectal.
 • Au endometrioză (o afecțiune în care țesutul din mucoasa uterului crește în altă parte a corpului).
 • N-au născut niciodată sau au avut probleme în a rămâne însărcinate.
 • Factori hormonali, inclusiv pubertatea timpurie sau menopauza târzie.

Dacă vă identificați cu unul sau mai mulți factori de risc, nu înseamnă că veți face cancer ovarian, dar ar fi bine să mergeți periodic la consult. Dacă există un istoric de cancer ovarian în familie, este recomandat să beneficiați de consiliere genetică.

Cum poate fi redus riscul?

Nu există nici un mod cunoscut de prevenire a cancerului ovarian, dar există posibilitatea de a reduce șansele de a vă îmbolnăvi de cancer ovarian. 

 • Ligatura trompelor uterine, îndepărtarea ovarelor sau histerectomie (o intervenție în care uterul și, uneori, colul uterin sunt îndepărtate). Atât ligatura trompelor uterine cât și histerectomia pot reduce șansele de a dezvolta anumite tipuri de cancer ovarian, dar experții sunt de acord că aceste operații ar trebui efectuate doar din motive medicale serioase – nu pentru efectul lor asupra riscului de cancer ovarian. Chiar dacă nu aveți un risc crescut de cancer ovarian, unii medici recomandă ca ovarele să fie îndepărtate odată cu uterul dacă o femeie a trecut deja prin menopauză sau este aproape de menopauză. Dacă aveți peste 40 de ani și aveți de gând să faceți o histerectomie, ar trebui să discutați cu medicul despre riscurile și beneficiile potențiale legate de eliminarea ovarelor.
 • Terapia hormonală. Utilizarea contraceptivelor orale (pilule contraceptive) scade riscul de apariție a cancerului ovarian pentru femeile cu risc mediu, în special în rândul femeilor care le utilizează de mai mulți ani. Femeile care au utilizat contraceptive orale timp de cinci sau mai mulți ani au un risc cu 50% mai mic de a dezvolta cancer ovarian în comparație cu femeile care nu au utilizat niciodată contraceptive orale. Totuși, pilulele contraceptive au unele riscuri serioase și efecte secundare, cum ar fi creșterea ușoară a riscului de cancer mamar. Femeile care intenționează să ia aceste medicamente ar trebui să discute mai întâi riscurile și beneficiile posibile cu medicul lor.
 • Nașterea. Studiile susțin că riscul de cancer ovarian se reduce odată cu nașterea unui copil și continuă să scadă cu fiecare nou copil născut.
 • Alăptarea. Unele studii sugerează că femeile care alăptează un an sau mai mult au un risc redus de cancer ovarian.

În timp ce indicațiile expuse mai sus pot contribui la reducerea șanselor de a dezvolta cancer ovarian, acestea nu sunt recomandate pentru toată lumea, iar riscurile și beneficiile diferă de la persoană la persoană. Evitarea factorilor de risc vă poate reduce riscul, dar nu garantează că nu vă veți îmbolnăvi de cancer. Discutați cu medicul despre modalități de reducere a riscului.

Simptomele cancerului ovarian

Dacă simptomele cancerului ovarian sunt identificate și cancerul este diagnosticat într-un stadiu incipient, prognosticul este unul optimist. Cu toate acestea, deoarece unele dintre simptomele cancerului ovarian sunt adesea similare cu cele ale unor afecțiuni mai puțin grave, cum ar fi sindromul intestinului iritabil sau sindromul premenstrual, simptomele pot fi dificil de recunoscut în primele stadii – de aceea, majoritatea femeilor sunt diagnosticate abia într-un stadiu avansat.

Cu toate acestea, există câteva simptome principale ale cancerului ovarian care sunt mai frecvente la femeile diagnosticate cu această afecțiune:

 • Creșterea circumferinței abdominale și balonare persistentă;
 • Dureri pelvine sau abdominale;
 • Sângerare vaginală (în special în perioada de menopauză) sau secreții vaginale anormale;
 • Modificări inexplicabile ale tranzitului intestinal;
 • Apetit scăzut, senzație de sațietate rapidă sau grețuri;
 • Pierdere bruscă în greutate.

          Alte simptome, cum ar fi dureri de spate, senzația de urinare mai frecventă decât de obicei și dureri în timpul actului sexual pot fi prezente la unele femei care suferă de această boală; cu toate acestea, este foarte probabil ca acestea să nu fie simptome ale cancerului ovarian, dar pot fi rezultatul altor afecțiuni din zona pelviană.

Acordați atenție sporită tuturor schimbărilor survenite și simptomelor resimțite! Dacă aveți sângerări vaginale neobișnuite, consultați imediat un medic. Dacă aveți oricare dintre celelalte simptome timp de două săptămâni sau mai mult, consultați un medic. Acestea pot fi cauzate și de alte afecțiuni, nu doar de cancer, dar singura modalitate de a vă asigura că sănătatea nu vă este pusă în pericol, este să consultați medicul.

Screening

Nu există un mod mai simplu de a descoperi cancerul decât screening-ul. Acesta constă într-un test care descoperă boala în stadiul incipient, când simptomele nu sunt foarte frecvente sau intense, tratamentul având cele mai bune rezultate. Scopul testelor de diagnosticare este de a afla sau de a diagnostica ce cauzează simptomele. De asemenea, testele de diagnosticare pot fi folosite pentru a investiga starea de sănătate a unei persoane care este considerată cu risc crescut de cancer.

Testul Papanicolau nu este concludent pentru cancerul ovarian. Singurul cancer pe care îl depistează acest test este cancerul de col uterin. De aceea, este deosebit de important să recunoașteți semnele de avertizare și să aflați ce puteți face pentru a reduce riscurile de îmbolnăvire.

Tratamentul împotriva cancerului ovarian

Tratamentul împotriva cancerului ovarian implică de obicei o combinație de intervenții chirurgicale și chimioterapie.

Intervenție chirurgicală: Doctorii elimină țesutul canceros în cadrul unei operații.

Chimioterapie: Folosirea medicamentelor speciale pentru a distruge cancerul. Medicamentele pot fi sub formă de pastile sau injectabile.

Alegerea tratamentului potrivit poate fi dificilă. Discutați cu medicul oncolog despre opțiunile de tratament disponibile pentru tipul și stadiul de cancer de care suferiți. Medicul vă poate explica riscurile și beneficiile fiecărui tratament și efectele secundare ale acestuia. Efectele secundare sunt modul în care corpul dumneavoastră reacționează la medicamente sau alte tratamente. Uneori, pacienții cer o opinie de la mai mulți medici oncologi. Obținerea unei a doua opinii vă poate ajuta să alegeți tratamentul potrivit.    

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *