Cancer mamar

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cancerul mamar este cel mai frecvent cancer invaziv la femei, și a doua cauză principală de deces provocat de cancer la femei, după cancerul pulmonar. Progresele în screening și tratament au mărit considerabil rata de supraviețuire față de deceniile trecute. Conștientizarea simptomelor și necesitatea examinărilor sunt modalități importante de reducere a riscului. Cancerul mamar poate afecta și bărbații, iar de obicei este mult mai grav. Acest lucru este parțial legat de diagnosticul adesea târziu al cancerului mamar la bărbați, când cancerul s-a răspândit deja. Simptomele sunt similare cu cele de la femei, cele mai frecvente simptome fiind apariția unei umflături la sân sau o schimbare în aspectul pielii din zona sânului sau o secreție din mamelon.

Iată câteva puncte cheie privind cancerul mamar.

 • Cancerul mamar este cel mai frecvent cancer la femei.
 • Simptomele includ inflamarea sânului și modificări la nivelul pielii sau al mamelonului.
 • Factorii de risc pot fi genetici, dar și stilul de viața are o influență majoră. Consumul de alcool, de exemplu, crește riscul dezvoltării cancerului mamar.
 • Există o serie de tratamente împotriva cancerului mamar, inclusiv chirurgie, radioterapie și chimioterapie.
 • Mulți dintre nodulii apăruți la nivelul sânului nu sunt canceroși, dar orice femeie care observă apariția unor schimbări la nivelul sânului ar trebui să consulte un medic.

Simptome

Primele simptome ale cancerului mamar sunt, de obicei, o zonă de țesut îngroșat în interiorul sânului, sau un ganglion la sân sau la axilă. Un diagnostic precoce al cancerului mamar crește șansele de vindecare.

Alte simptome includ:

 • durere la nivelul axilei sau a sânului, fără legătură cu ciclul menstrual;
 • aspect de coajă de portocală sau înroșire a pielii sânului;
 • o erupție cutanată în jurul sau pe unul din mameloane;
 • secreție a mamelonului, eventual cu sânge;
 • un mamelon inversat sau adâncit;
 • o schimbare în dimensiunea sau forma sânului;
 • decojirea pielii sânului sau a mamelonului.

Cei mai mulți dintre ganglioni nu sunt canceroși, dar la apariția oricăror dintre simptomele de mai sus, este recomandată prezentarea la medic.

Stadiile cancerului mamar

Cancerul este categorisit în funcție de mărimea tumorii și dacă se răspândește la ganglionii limfatici sau în alte părți ale corpului.

Există mai multe stadii ale cancerului mamar:    

Stadiul 0: Cunoscut drept carcinom ductal in situ (DCIS), celulele sunt limitate la un duct și nu au invadat țesuturile din jur.

Stadiul 1: La începutul acestei etape, tumoarea este de până la doi cm și nu a afectat niciun ganglion limfatic.

Stadiul 2: Tumora este de 2 cm și a început să se răspândească la ganglionii din apropiere.

Stadiul 3: Tumoarea are o mărime de până la 5 cm și s-a răspândit la unii ganglioni limfatici.

Stadiul 4: Cancerul s-a răspândit la organe îndepărtate, în special în oase, ficat, creier sau plămâni.

Cauze

După pubertate, sânii unei femei sunt constituiți din grăsime, țesut conjunctiv și mii de lobuli, glandele mici care produc lapte pentru alăptare. Ductele transportă laptele spre mamelon. În cazul cancerului, celulele organismului se înmulțesc necontrolat. Este o creștere excesivă a celulelor care cauzează cancer. Cancerul mamar începe, de obicei, în țesutul intern al ductelor galactofore sau al lobulilor care produc laptele. De acolo se poate răspândi în alte părți ale corpului.

Factori de risc

 1. Vârsta

Riscul de a dezvolta cancer mamar crește odată cu vârsta. La 20 de ani, șansa de a dezvolta cancer mamar în următorul deceniu este de 0,6%. Până la vârsta de 70 de ani, această cifră crește până la 3,84%.

 1. Genetica

Dacă o rudă apropiată are sau a avut cancer mamar, riscul este mai mare. Femeile care poartă genele BRCA1 si BRCA2 au un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar, cancer ovarian sau ambele. Aceste gene pot fi moștenite. TP53 este o altă genă care este legată de un risc mai mare al cancerului mamar.

 1. Un istoric al cancerului mamar sau a ganglionilor de sân

Femeile care au suferit de cancer mamar au mai multe șanse de a se îmbolnăvi din nou, în comparație cu cele care nu au istoricul bolii. Existența unor ganglioni benigni, sau non-canceroși crește șansa de a dezvolta cancer mai târziu. Exemplele includ hiperplazia ductală atipică sau carcinomul lobular in situ.

 1. Țesut mamar dens

Cancerul de sân este mai probabil să se dezvolte în țesutul mamar cu densitate mai mare.

 1. Expunerea la estrogen și alăptarea

Expunerea la estrogen pentru o perioadă mai lungă pare să crească riscul de apariție a cancerului de sân. Acest lucru se poate datora apariției timpurii a menstruației (înainte de vârsta de 12 ani), sau a unei menopauze târzii. În acest interval, nivelurile de estrogen sunt mai mari.

Alăptarea, în special dacă se face minim un an de zile, pare să reducă șansa de a dezvolta cancer mamar, probabil datorită faptului că sarcina urmată de alăptare reduce expunerea la estrogen.  

 1. Greutatea corporală

Femeile care sunt supraponderale sau obeze pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar, posibil datorită nivelurilor mai ridicate de estrogen. De asemenea, un aport ridicat de zahăr poate fi un factor de risc.

 1. Consumul de alcool

O rată mai mare a consumului regulat de alcool pare să joace un rol important. Studiile au arătat că femeile care consumă mai mult de trei băuturi alcoolice pe zi prezintă un risc de 1,5 ori mai mare de a dezvolta cancer mamar.

 1. Expunerea la radiații

În cazul în care un pacient suferind de cancer (de orice natură) este tratat cu radioterapie, crește riscul de apariție a cancerului de sân mai târziu în viață.

 1. Tratamente hormonale

Utilizarea terapiei de substituție hormonală (HRT) și a pilulelor contraceptive au fost corelate cu cancerul mamar, din cauza nivelurilor crescute de estrogen.

 1. Mediul profesional

În 2012, cercetătorii au concluzionat că expunerea la anumite substanțe cancerigene și disruptoare endocrine, de exemplu la locul de muncă, ar putea fi legată de cancerul mamar.

În 2007, oamenii de știință au sugerat că turele de noapte ar putea crește riscul de cancer mamar, însă cercetările mai recente au concluzionat că este puțin probabil.

 1. Implanturile cu silicon și cancerul mamar

Femeile cu implanturi mamare diagnosticate cu cancer mamar au un risc mai mare de a muri din cauza acestei boli și au șanse cu 25% mai mari de a fi diagnosticate într-o etapă ulterioară, comparativ cu femeile fără implanturi. Acest lucru este cauzat de faptul că implanturile maschează cancerul în timpul screening-ului sau din cauză că implanturile provoacă modificări ale țesutului mamar. Sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

Tipuri

Cancerul mamar este de mai multe feluri:

Carcinom ductal: acest cancer începe în ductul galactofor și este cel mai frecvent tip.

Carcinomul lobular: acesta începe în lobuli.

Cancerul mamar invaziv apare atunci când celulele canceroase se formează în interiorul lobulilor sau ductelor și invadează țesutul din apropiere, sporind astfel șansa de a se răspândi în alte părți ale corpului.

Cancerul mamar non-invaziv este atunci când cancerul este încă în locul de origine și nu s-a răspândit. Cu toate acestea, aceste celule se pot dezvolta în cele din urmă într-un cancer mamar invaziv.

Cancerul mamar poate afecta și bărbații, dar în general, este mai puțin frecvent la bărbați decât la femei.

Diagnostic

Diagnosticul este adesea rezultatul unui screening de rutină sau când o femeie se prezintă la medic după ce a detectat simptome îngrijorătoare. Unele teste și proceduri de diagnoză ajută la confirmarea diagnosticului.

Examinarea sânului

Medicul va examina sânii pacientei pentru descoperirea ganglionilor sau a altor anomalii. Pacienta va fi rugată să stea cu brațele în poziții diferite, cum ar fi deasupra capului sau în partea laterală.

Teste de imagistică

O mamografie este un tip de raze X utilizate în mod obișnuit pentru screening-ul inițial al cancerului mamar. Produce imagini care pot ajuta la detectarea oricăror ganglioni sau anomalii. Un rezultat suspect poate fi urmat de un diagnostic suplimentar. Cu toate acestea, mamografia poate prezenta uneori o zonă suspectă care nu este cancer. Acest lucru duce la stres inutil și, uneori, la intervenții. O scanare cu ultrasunete poate ajuta la diferențierea între o masă solidă sau un chist plin cu lichid. O scanare IRM implică injectarea pacientului cu un colorant special, pentru a afla cât de mult s-a răspândit cancerul.

Biopsie

O mostră de țesut este îndepărtată chirurgical pentru analiza de laborator. Acest lucru poate arăta dacă celulele sunt canceroase și, dacă da, ce tip de cancer este, inclusiv dacă cancerul este sensibil la hormoni sau nu. Diagnosticul implică și stadializarea cancerului, pentru a stabili:

– dimensiunea tumorii;

– cât de mult s-a răspândit;

– dacă este invaziv sau neinvaziv;

– dacă a metastazat sau s-a răspândit în alte părți ale corpului;

Tratament

Tratamentul va depinde de:

 – tipul de cancer mamar;

 – stadiul cancerului;

 – sensibilitatea la hormoni;

 – vârsta pacientului și sănătatea generală.

Principalele opțiuni includ:

– terapie cu radiații;

– intervenție chirurgicală;

– terapie biologică sau terapie medicamentoasă;

– terapie hormonală;

– chimioterapie.

Factorii care influențează alegerea vor include stadiul cancerului, alte afecțiuni medicale și preferințele individuale.

Intervenție chirurgicală

Lumpectomie: Îndepărtarea tumorii și a unei părți din țesutul sănătos din jurul acesteia pot ajuta la prevenirea răspândirii cancerului. Aceasta poate fi o opțiune dacă tumoarea este mică și este posibil să fie ușor de separat de țesutul din jur.

Mastectomie: Mastectomia poate fi simplă, radicală sau radicală modificată. În timpul unei mastectomii simple, tot țesutul mamar este îndepărtat. În cazul celei radicale, chirurgul îndepărtează ganglionii limfatici axilari, precum și mușchiul peretelui toracic, nu doar sânul. La masectomia radicală modificată se elimină și ganglionii limfatici axilari pe lângă țesutul mamar.

Chimioterapia

Chimioterapia este tratamentul cancerului cu medicamente care călătoresc prin fluxul sanguin către celulele canceroase. Aceste medicamente se administrează fie prin injecție intravenoasă, fie pe cale orală.

Terapia hormonală de blocare

Terapia hormonală de blocare este utilizată pentru a preveni recurența la cancerele mamare sensibile la hormoni. Acestea sunt deseori denumite cancere cu receptivi pozitivi la estrogen și cancere cu receptivi pozitivi la progesteron. Terapia cu blocare hormonală este utilizată în mod obișnuit după intervenție chirurgicală, dar uneori poate fi folosită și înainte pentru a micșora tumora.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *