Cancer la ficat

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cancerul la ficat reprezintă a șasea cea mai frecventă formă de cancer din întreaga lume, afectând în spațiul european 2 femei dintr-o mie și 10 bărbați la fiecare 1000 de locuitori. Iată de ce, e bine să fiți informat, pentru a-l putea preveni și a nu cădea pradă bolii. 

În comparație cu alți europeni, românii sunt mai predispuși să fie diagnosticați cu cancer la ficat sau cancer hepatic, după cum mai este numită boala. Acest fapt se datorează numărului mare de cazuri de hepatită B și C semnalate în spațiul românesc. În plus, abuzul de alcool favorizează și el apariția de cancer la ficat.

Întâlnit de 4 ori mai frecvent în rândul bărbaților decât în rândul femeilor, anual, în jur de 60.000 de europeni sunt diagnosticați cu cancer la ficat, și peste 700.000 de persoane suferă de cancer la ficat, în întreaga lume.

“Cancer la ficat” este și sintagma responsabilă, an de an, de moartea a peste 600.000 de oameni. Într-un atare context, informațiile legate de cauzele apariției unei maladii precum este cancerul la ficat, dar și informațiile legate de persoanele vulnerabile în fața acestei boli precum și a modului în care putem preveni un eventual cancer la ficat se dovedesc a fi binevenite.

Care este rolul ficatului în organism?

Ficatul este o glandă anexă a tubului digestiv, situată în partea dreaptă a abdomenului, sub diafragmă. Este format din patru lobi și din vezica biliară.

Acesta îndeplinește diferite funcții fiziologice importante în organism.

Supranumit “o uzină vie” sau “organul multitasking”, ficatul își îndreptățește aceste calificative, având grijă de următoarele procese:

 • Stochează și asigură energia necesară funcționării organismului;
 • Produce proteine. Unele proteine secretate de ficat ajută la fixarea calciului, vital pentru oase, altele include anticorpi necesari imunității;
 • Produce globina, substanță organică ce, împreună cu hemul, formează hemoglobina;
 • Produce bila. Bila, cunoscută și sub numele de “fiere”, este un lichid galben-verzui, bogat în săruri, util în privința digestiei grăsimilor. Acest lichid este eliberat în duoden, pe perioada digestiei;
 • Produce colesterolul (C27H46O), răspunzător de o serie de procese biochimice din organism;
 • Servește drept spațiu de depozitare pentru vitaminele: A (parte componentă a structurii pigmenților retinei și importantă în ceea ce privește asigurarea integrității epiteliilor/pielii și mucoaselor), B (menține echilibrul metabolic și asigură transformarea hranei în energie sau în alte substanțe utile organismului), D (importantă pentru dezvoltarea oaselor, menținerea integrității osoase și buna funcționare a sistemului neuromuscular), E (vitamină puternic antioxidantă, considerată vitală pentru fertilitate și reproducție) și K (contribuie la coagularea normală a sângelui și la transformarea glucozei în glicogen);
 • Contribuie activ la neutralizarea și eliminarea substanțelor toxice din organism, precum ar fi varii medicamente sau alcoolul. Această acțiune este posibilă grație rolului primordial al ficatului, legat de absorbția toxinelor, pe care le supune unui proces chimic și le secretă, ulterior, în bilă.

Altfel spus, ficatul are grijă de metabolismul fiecăruia dintre noi, luptând zi de zi cu orice formă de exces, fie că vorbim de lipide, de diverși conservanți alimentari ascunși în hrana semipreparată ș.a. Iar proasta sa funcționare poate duce la disfuncții grave ale organismului.

Ce boli sunt de obicei asociate cu disfuncțiile ficatului?

O primă consecință a disfuncției ficatului, organul care, printre altele, metabolizează peste 90% din alcoolul ingerat, este încărcarea acestuia cu grăsimi. Atunci apare așa-numita steatoză hepatică sau boala “ficatului gras”.

Alte boli asociate cu disfuncțiile ficatului sunt:

 • Hepatita (denumire generică dată afecțiunilor inflamatorii de natură virotică, microbiană sau toxică ale ficatului);
 • Ciroza hepatică (boală cronică a ficatului, caracterizată prin înmulțirea anormală a țesutului conjunctiv și prin distrugerea treptată a celulelor hepatice);
 • Cancer la ficat.

Diagnosticul de cancer la ficat este extrem de grav. Însă grija față de ficat și cunoașterea anumitor detalii esențiale în ceea ce privește buna funcționare a acestui organ, se pot dovedi salvatoare.

Cum ne dăm seama că ficatul este afectat și putem deveni victime ale unui cancer la ficat?

Odată cu atrofierea unui organ, organismul nostru tinde să ne transmite diverse semnale de alarmă.

Iată 5 semne care prevestesc o posibilă disfuncție a ficatului:

 1. Icterul (îngălbenirea mucoaselor)

Icterul, cunoscut și sub denumirea populară de “gălbinare”, se manifestă prin colorația galbenă a pielii și a mucoaselor bolnavului, provocată de impregnarea acestora cu pigmenți biliari.

La distrugerea celulelor vechi, în organism este secretată bilirubina – un pigment biliar, derivat al hemoglobinei, care are culoarea galbenă.

Ficatul bolnav nu are capacitatea de a elimina în mod normal bilirubina, motiv pentru care aceasta se acumulează în sânge, ceea ce poate duce la colorarea pielii sau a albului ochilor în galben.

Icterul se mai manifestă și printr-o culoare închisă a urinei și/sau decolorarea materiilor fecale.

 1. Dureri abdominale

Durerile, sensibilitatea sau orice umflătură în partea dreaptă a abdomenului, pot fi semnale de alarmă, care transmit faptul că ficatul suferă. Asemenea dureri pot fi intermitente, apărând după luarea mesei de exemplu, sau pot fi, dimpotrivă, permanente. O ecografie abdominală este recomandată în asemenea situații.

 1. Stări de confuzie

Conform studiilor medicale, s-a demonstrat că disfuncțiile ficatului pot duce la creșterea nivelului de cupru în sânge, favorizându-se astfel apariția unor stări de confuzie, asemănătoare celor care apar în cazul suferinzilor de Alzheimer.

 1. Dureri articulare

Durerile articulare, însoțite de senzația de greață, de vărsături, oboseală și pierderea poftei de mâncare sunt toate simptome care pot fi puse în seama unei afecțiuni hepatice, cum ar fi hepatita autoimună sau cancer la ficat.

 1. Pete pe piele

Atunci când ficatul nu poate curăța sângele, acest lucru duce la tulburări de coagulare chiar și la suprafața pielii.

Tulburări de coagulare pot avea forma unor „pânze de păianjen”, de culoare roșu-violacee, și pot fi localizate, cu precădere, la nivelul toracelui.

Care sunt principalele simptome ale unui cancer la ficat?

De obicei, suferinzii de cancer la ficat, acuză următoarele 7 simptome:

 • Oboseală;
 • Pierdere în greutate;
 • Greață însoțită de vomă;
 • Ficat mărit;
 • Splină mărită;
 • Pierderea poftei de mâncare;
 • Acumulări de lichide în abdomen.

Care sunt principalele cauze care pot duce la apariția unui cancer la ficat?

Există nenumărați factori de risc ce pot cauza apariția unui cancer la ficat. Printre aceștia se numără:

 • Obezitatea;
 • Consumul de țigări;
 • Fumatul;
 • Expunerea la micotoxine precum mucegaiul;
 • Vârsta – persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani sunt mai predispuse la cancer la ficat;
 • Sexul – bărbații sunt cu victimele predilecte ale unui cancer la ficat;
 • Factorii genetici – predispunerea la anumite boli ereditare poate favoriza apariția unui cancer la ficat.

Câte tipuri de cancer la ficat există?

Actualmente se cunosc 2 tipuri de cancer la ficat:

 • Cancer la ficat primar
 • Cancer la ficat metastazic.

Doar cancerul la ficat primar debutează la nivelul ficatului. Celălalt apare ca efect al metastazei altor tipuri de cancer (ex: cancerul la plămâni sau cancerul ovarian), dar poate afecta, ulterior, ficatul.

Cancerul la ficat primar se împarte, la rândul său, în mai multe tipuri (hepatoblastom, angiosarcom, hemangiosarcom ș.a.). Însă cea mai cunoscută formă de cancer la ficat primar este carcinomul hepatocelular.

Carcinomul hepatocelular se dezvoltă la nivelul celulelor ficatului și se întâlnește de obicei la persoanele al căror ficat este afectat de ciroză. Șansele de dezvoltare a carcinomului hepatocelular cresc pe măsura înaintării în vârstă. Ca formă a cancerului de ficat, acesta afectează cu precădere bărbații.

Ce analize sunt necesare pentru depistarea unui cancer la ficat?

Cu cât cancerul la ficat este depistat mai rapid, cu atât șansele de vindecare cresc, motiv pentru care vizitele la medic și analizele sunt extrem de importante.

În cazul în care acuzați simptome legate de afecțiuni ale ficatului, ar fi bine să știți că, în asemenea situații, se recomandă următoarele analize:

 • Analiza sângelui

În cazul unor tumori pe suprafața ficatului, organul secretă diverse substanțe ce pot fi depistate doar în urma unor analize de sânge. Printre aceste substanțe se numără și alfa-fetoproteina.

 • Analize imagistice

Tumorile ficatului sau orice alt gen de afecțiuni, pot fi depistate prin prisma unor analize imagistice precum ar fi cele efectuate cu computerul tomograf (CT) și/sau rezonanța magnetică (RMN).

 • Efectuarea biopsiei

Biopsia, mai exact puncția hepatică, implică prelevarea de țesut de la nivelul ficatului și analizarea acestuia în laborator. Biopsia joacă un rol important în identificarea naturii tumorii hepatice: malignă sau benignă.

Ce implică tratamentul în caz de cancer la ficat?

În cazul diagnosticării cu cancer la ficat, pacienții sunt supuși unui tratament amplu, care de cele mai multe ori include:

 • Radioterapia pentru cancer la ficat (utilizarea radiațiilor pentru anihilarea celulelor hepatice bolnave);
 • Chimioterapia pentru cancer la ficat (tratamentul implică administrarea de medicamente puternice, injectate intravenos);
 • Criochirurgia pentru cancer la ficat (metodă nouă în tratamentul ficatului bolnav, criochirurgia presupune utilizarea temperaturilor scăzute în vederea distrugerii tumorilor);
 • Embolizarea pentru cancer la ficat (metodă chirurgicală menită să blocheze artera hepatică, pentru a evita, astfel, creșterea tumorilor);
 • Tratament medicamentos pentru cancer la ficat (medicamente speciale, precum Sorafenib, sunt menite să împiedice vascularizarea tumorilor sau creșterea acestora).

Cum prevenim apariția unui cancer la ficat?

Pentru a evita apariția unui cancer la ficat, medicii recomandă următoarele măsuri de prevenție:

 • Renunțarea la fumat;
 • Reducerea consumului de alcool;
 • Vaccinarea împotriva Hepatitei B;
 • Menținerea sub control a greutății;
 • Ducerea unui mod de viață activ;
 • Controlul periodic pentru prevenirea apariției cancerului lala ficat ficat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *