Tipuri de cancer

Cancerul se poate declanșa oriunde în organism, chiar din momentul în care ordinea normală în care se desfășoară procesul natural celular scapă de sub control. Atunci când celulele organismului uman se dezvoltă și se divid în mod haotic, corpul nu mai funcționează așa cum ar trebui. Totuși, oricât de invazivă ar fi această boală, datorită tehnologiei avansate, cancerul nu mai este o boală incurabilă. Azi poate fi tratat în majoritatea cazurilor cu șanse enorme de succes. De fapt, mai mulți oameni ca oricând duc o viață absolut normală după ce au urmat un tratament împotriva cancerului.

Tipuri de cancer

Ce trebuie să știți despre cancer?

Cancerul nu este o simplă boală, ci este o denumire atribuită unei game imense de boli. Există mai multe tipuri de cancer  și peste 100 de boli reunite sub denumirea generalistă de „cancer”. Cancerul poate să apară în sânge, în colon, la plămâni sau la sân. Toate tipurile de cancer par a fi asemănătoare din anumite puncte de vedere, dar diferă modul în care se dezvoltă și în care se răspândesc. Gândiți-vă că absolut toate celulele din organismul nostru au sarcini stricte de îndeplinit. Celulele normale se împart într-un mod ordonat și mor atunci când sunt uzate sau deteriorate, moment în care celulele noi le preiau locul. Cancerul apare atunci când celulele încep să se dezvolte în afara acestei ordini. Celulele canceroase continuă să crească și să producă celule noi, distrug astfel celulele normale și așa creează tot felul de probleme și de complicații în acea parte a organismului unde s-a declanșat.

Mai mult decât atât, celulele canceroase se pot răspândi și în alte părți ale corpului. De exemplu, celulele canceroase din plămâni se pot răspândi în oase și se pot dezvolta acolo. Când celulele canceroase se răspândesc, are loc procesul care poartă denumirea de metastază. Când cancerul pulmonar se răspândește la nivelul oaselor, nu vom avea de-a face cu un cancer de oase ci tot cu un cancer pulmonar. Pentru medici, celulele canceroase din oase arată exact ca cele din plămâni. Cancerul nu va fi cancer osos tocmai pentru că nu a început în oase.

Tipuri de cancer și cum diferă

Unele tipuri de cancer se formează și se răspândesc repede. Alte tipuri de cancer se dezvoltă mai lent. De asemenea, toate tipurile de cancer răspund la tratamente în moduri diferite. Unele tipuri de cancer sunt tratate cel mai bine cu intervenții chirurgicale, altele răspund mai bine la medicamente administrate în timpul chimioterapiei. De cele mai multe ori, medicii apelează la două sau la mai multe tratamente pentru obținerea celor mai bune rezultate. Cancerul nu este la fel pentru fiecare persoană în parte, așa că persoanele care sunt diagnosticate cu cancer au nevoie de un tratament personalizat, care funcționează pentru tipul lor de cancer.

Înainte de a trece la clasificarea propriu-zisă a tipurilor de cancer, ar trebui să aducem în discuție și problema tumorilor. Cele mai multe tipuri de cancer formează o inflamație numită tumoare. Dar nu toate inflamațiile sunt canceroase. Doctorii vor avea nevoie de o mostră din tumoare pentru a depista dacă este ori nu canceroasă. Tumoarea canceroasă este malignă, în timp ce tumoarea necanceroasă va fi benignă. Există unele tipuri de cancer, cum ar fi leucemia - cancerul de sânge -, care nu formează tumori. Acest tip de cancer se formează în celulele sanguine sau în alte celule ale corpului.

Spuneam deja că există mai mult de 100 de tipuri de cancer. În general, tipurile de cancer sunt denumite după organele sau țesuturile unde se declanșează cancerul. De exemplu, cancerul pulmonar se formează în celulele pulmonare, iar cancerul cerebral se declanșează în celulele creierului. Cancerul poate fi, de asemenea, denumit după tipul de celulă care l-a declanșat, cum ar fi o celulă epitelică sau o celulă scuamoasă.

Printre cele mai comune tipuri de cancer se numără carcinomul. Carcinomul este format de celule epiteliale, acestea fiind celulele care acoperă suprafețele interioare și exterioare ale corpului. Există multe tipuri de celule epiteliale, care au adesea o formă de coloană atunci când sunt văzute sub microscop. Carcinoamele care se formează în diferite tipuri de celule epiteliale au nume specifice. De exemplu, adenocarcinomul este un cancer care se formează în celulele epiteliale care produc lichide sau mucus. Țesuturile cu acest tip de celule epiteliale sunt uneori numite țesuturi glandulare. Cele mai multe cancere ale sânului, colonului și prostatei sunt adenocarcinoame. Carcinomul cu celule bazale este un cancer care începe în stratul inferior sau bazal al epidermei, epiderma fiind stratul exterior de piele al unei persoane.

Carcinomul cu celule scuamoase este un cancer care se formează în celulele scuamoase, care sunt celule epiteliale care se află chiar sub suprafața exterioară a pielii. Celulele scuamoase, de asemenea, căptușesc multe alte organe, inclusiv stomacul, intestinele, plămânii, vezica urinară și rinichii. Celulele scuamoase arată plate, ca și solzii de pește, când sunt văzute la microscop. Carcinoamele cu celule scuamoase sunt uneori numite carcinoame epidermoide.

Carcinomul celular tranzitoriu este un cancer care se formează într-un tip de țesut epitelial numit epiteliu tranzitoriu sau uroteliu. Acest țesut, care este alcătuit din mai multe straturi de celule epiteliale care pot deveni mai mari și mai mici, se găsește în învelișurile vezicii urinare, ureterelor și a unei părți a rinichilor (pelvisul renal) și a câtorva alte organe. Unele tipuri de cancer ale vezicii urinare, ureterelor și rinichilor sunt carcinoame de celule tranzitorii.

După carcinom, urmează sarcomul. Sarcomul țesuturilor moi se formează în țesuturile moi ale corpului, incluzând mușchii, tendoanele, grăsimile, vasele de sânge, vasele limfatice, nervii și țesutul din jurul articulațiilor. Sarcoamele sunt tipuri de cancer care se formează în țesuturile osoase și moi, incluzând mușchii, grăsimile, vasele de sânge, vasele limfatice și țesutul fibros (cum ar fi tendoanele și ligamentele). Osteosarcomul este cel mai frecvent cancer de oase. Alte tipuri de sarcom de țesuturi moi sunt leiomiosarcomul, sarcomul Kaposi, histiocitomul malign fibros, liposarcomul și protuberanii dermatofibrosarcomului.

Discutăm acum și despre leucemie. Cancerul care se formează în țesutul formator de sânge al măduvei osoase este numit leucemie. În general, leucemia nu formează tumori solide, în schimb, un număr mare de celule albe anormale din sânge (celule leucemice și celule blastice leucemice) se acumulează în sânge și în măduva osoasă, aglomerând celulele sanguine normale. Nivelul scăzut al celulelor sanguine normale împiedică organismul să controleze sângerările sau să lupte împotriva infecțiilor. Există patru tipuri comune de leucemie, grupate în funcție de cât de repede se agravează boala - acută sau cronică - și de tipul celulei sanguine în care începe cancerul -limfoblastice sau mieloide.

Limfomul este un tip  de cancer care se formează în limfocite (celule T sau celule B). Acestea sunt celulele albe din sânge care luptă împotriva bolilor care fac parte din sistemul imunitar. În limfom, limfocitele anormale se acumulează în ganglioni limfatici și vase limfatice, precum și în alte organe ale corpului. Există două tipuri principale de limfom, și anume Hodgkin limfom – persoanele diagnosticate cu această boală au limfocite anormale, care sunt numite celule Reed-Sternberg și care se formează, de obicei, din celulele B, și limfom non-Hodgkin - acesta este un grup mare de cancere care se formează în limfocite. Limfomul non-Hodgkin poate crește rapid sau încet și se poate forma din celulele B sau din celulele T.

Mielomul multiplu este un tip de cancer care se formează în celulele plasmatice, un alt tip de celulă imună. Celulele plasmatice anormale, numite celule de mielom, se acumulează în măduva osoasă și formează tumori în oase în tot corpul. Mielomul multiplu se mai numește, de asemenea, mielomul celulelor plasmatice sau boala Kahler. Melanomul este tipul de cancer care se formează în celulele care devin melanocite - celule specializate care produc melanină, melanina fiind pigmentul care conferă pielii culoare. Majoritatea melanoamelor se formează pe piele, dar melanoamele se pot forma și în alte țesuturi pigmentate, cum ar fi ochiul.

De asemenea, există diferite tipuri de tumori ale creierului și ale măduvei spinării. Aceste tumori sunt denumite pe baza tipului de celule în care s-au format și unde s-a format prima tumoare în sistemul nervos central. De exemplu, o tumoare astrocitică se formează în celulele creierului în formă de stea numite astrocite, care ajută la menținerea sănătății celulelor nervoase. Tumorile cerebrale pot fi benigne sau maligne.

Alte tipuri de tumori includ tumorile celulelor germinative, acestea fiind o formă de tumoare care se formează în celulele care dau naștere spermei sau ovulelor. Aceste tumori pot apărea aproape oriunde în organism și pot fi benigne sau maligne.

Mai există și tumorile neuroendocrine, care se formează din celulele care eliberează hormoni în sânge ca răspuns la un semnal din sistemul nervos. Aceste tumori, care pot produce cantități mai mari decât cele normale de hormoni, pot provoca multe simptome diferite. Tumorile neuroendocrine pot fi și ele benigne sau maligne.

La rândul lor, tumorile carcinoide reprezintă un tip de tumoare neuroendocrină. Acestea sunt tumori cu o dezvoltare lentă, care se formează, de obicei, în sistemul gastrointestinal (cel mai adesea în rect și în intestinul subțire). Tumorile carcinoide se pot răspândi în ficat sau în alte locuri din organism și pot secreta substanțe cum ar fi serotonina sau prostaglandinele, provocând sindromul carcinoid.

Stadiul cancerului și cum se tratează

Stadiul cancerului se referă la evoluția cancerului, mai precis la cât de departe s-a extins. Cunoașterea stadiului cancerului ajută medicul să decidă ce tip de tratament este cel mai potrivit. Pentru fiecare tip de cancer există teste care pot fi efectuate pentru a afla stadiul cancerului. De regulă, o etapă inferioară, cum ar fi etapa 1 sau 2, înseamnă că nu s-a răspândit foarte mult, în timp ce un număr mai mare, cum ar fi etapă 3 sau 4, înseamnă că s-a răspândit mai mult. Etapa 4 este cea mai avansată etapă.

În ceea ce privește cele mai frecvente tratamente împotriva cancerului, acestea includ chirurgia, chimioterapia și radiațiile. Chirurgia poate fi folosită pentru a elimina cancerul. Medicul ar putea, de asemenea, să elimine o parte sau toate părțile corpului pe care le afectează cancerul. În cazul cancerului de sân, o parte a sânului sau chiar tot sânul poate fi eliminat. În cazul cancerului de prostată, glanda prostatică ar putea fi îndepărtată. Chirurgia nu este folosită totuși pentru toate tipurile de cancer. De exemplu, cancerul de sânge, cum ar fi leucemia, este cel mai bine tratat cu medicamente. Chimioterapia, chimio pe scurt, utilizează medicamente pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a încetini creșterea lor. Radiația este, de asemenea, utilizată pentru a ucide sau încetini creșterea celulelor canceroase. Poate fi folosită în mod individual sau împreună cu o intervenție chirurgicală sau cu chimioterapie. Tratamentul cu radiații este ca și cum ai face o radiografie.

 

Ce trebuie să știi despre cancerul de colon

Al treilea tip de cancer cel mai frecvent în întreaga lume, și anume cancer de colon, se formează atunci când în intestinul gros se dezvoltă creșteri tumorale. Colonul sau intestinul gros este locul unde organismul extrage apă și sare din deșeurile solide. Majoritatea intestinului gros se află în interiorul unei […] mai mult »

Tot ce trebuie să știi despre cancerul de piele

Cele mai multe tipuri de cancer de piele sunt inflamații canceroase locale maligne. Aceste inflamații provin din celulele epidermei, stratul superficial al pielii. Spre deosebire de melanomul malign cutanat, marea majoritate a acestor tipuri de cancer de piele rar se răspândește în alte părți ale corpului (metastaze) și devine astfel […] mai mult »

Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar, sau mai corect, cancerul bronhopulmonar este o afecțiune caracterizată de înmulţirea necontrolată a celulelor din mucoasa prezentă pe arborele traheo-bronşic; această afecțiune este destul de agresivă şi rapid evolutivă. Celule canceroase, se grupează formând ciorchine – numite tumori -, care se pot dezvolta atât în interiorul bronhiilor, cât […] mai mult »

Cancer ovarian

Cancerul este o boală în care celulele anormale din organism scapă de sub control. Cancerul este denumit întotdeauna după partea din corp în care se formează, după organul afectat, chiar dacă se extinde ulterior și la alte zone din organism. Cancerul ovarian este un grup de boli care provine din […] mai mult »