Cancer stomac simptome

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cancer stomac este o sintagmă care, în România de azi, răsună anual de peste 4000 de ori. Pentru a micșora numărul victimelor care cad pradă cancerului de stomac, este important să se vorbească despre cancer stomac simptome.

Conform statisticilor, cancer stomac este un diagnostic pus în special persoanelor trecute de 65 de ani, victimele predilecte fiind bărbații.

În România, anual, circa 2.500 de bărbați și 1.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer stomac/ cancer stomac simptome. Totodată, 20 de români din 100.000, mor din cauza unui cancer de stomac.

La nivel mondial, diagnosticul cancer stomac ucide în jur de 834 de mii de oameni, acest tip de cancer aflându-se pe locul 2 după criteriul mortalității pe care o cauzează.

Cunoașterea mai multor detalii despre Cancer stomac simptome poate ajuta la descoperirea timpurie a acestui tip de cancer, crescând astfel speranța de vindecare a bolnavilor.  

Ce rol joacă stomacul pentru organismul uman?

Parte a aparatului digestiv, situat între esofag și duoden, stomacul joacă un rol extrem de important, fiind un organ vital.

Principala funcție pe care un stomac sănătos o îndeplinește este digestia alimentelor.

Digestia poate avea loc datorită secreției de suc gastric.

În 24 de ore, stomacul secretă aproximativ 1,5 litri de suc gastric – un lichid format în principal din apă (99%), iar restul 1%, din substanţe organice şi anorganice precum: pepsina, gelatinaza, mucusul, factorul intrinsec Castle, acidul clorhidric, bicarbonatul de sodiu și ioni.

Ce presupun termenii cancer stomac?

Cancerul de stomac, cunoscut și sub denumirea de cancer gastric, este o tumoare malignă care apare atunci când un grup de celule anormale se dezvoltă în interiorul stomacului. Aceste celule au abilitatea de a invada țesuturile și de a se răspândi spre alte organe din jur.

Cancer stomac implică, de cele mai multe ori, o intervenție chirurgicală, menită să extirpe tumoarea (celulele canceroase), dar poate implica, de asemenea, radioterapie (metodă de tratare a unor boli prin acțiunea razelor X) sau chimioterapie (tratament cu ajutorul unor substanțe chimice).

Despre ce vorbim atunci când menționăm de cancer stomac simptome?

Datele medicale arată că, românii, se prezintă, cel mai des la spital, având cancer de stomac într-un stadiu avansat. Ținând cont că, în România, 5% din cele 200 de tipuri de cancer cunoscute, sunt legate de termenii cancer stomac, este imperios necesară cunoașterea informațiilor legat de cancer stomac simptome, pentru a putea identifica apariția bolii din timp și a ne adresa medicului. 

Printre cancer stomac simptome incipiente se numără:

 • Indigestie persistentă;
 • Disconfort abdominal;
 • Flatulențe;
 • Arsuri la stomac;
 • Dureri la nivelul stomacului sau a sternului;
 • Senzație de greață și/sau vomă;
 • Mărirea volumului abdomenului (meteorism);
 • Senzația de greutate în stomac;
 • Pierdere în greutate;
 • Dificultăți la înghițire etc.

În caz de cancer stomac simptome în stadiile avansate, la cancer stomac simptome menționate mai sus se adaugă și:

 • Oboseala;
 • Senzația de greutate în stomac;
 • Anemia;
 • Gastrita (inflamație a mucoasei stomacului care se manifestă prin dureri abdominale, balonări, grețuri, vărsături);
 • Icterul (boală a ficatului și a veziculei biliare, care se caracterizează prin colorația galbenă a pielii și a mucoaselor bolnavului, provocată de impregnarea acestora cu pigmenți biliari; gălbinare);
 • Vărsăturile cu sânge;
 • Materiile fecale negre sau cu sânge.

A cunoaște cancer stomac simptome înseamnă de fapt a prelungi speranța de viață și a crește șansele de vindecare. Mai exact, dacă ceea ce ține de cancer stomac simptome este observat și tratat înainte ca boala să se răspândească în afara stomacului, rata de supraviețuire de 5 ani, în rândul pacienților, este de 67%.

Dacă nu se atrage atenția la cancer stomac simptome și boala reușește să se răspândească în țesuturile sau organele învecinate și/sau în ganglionii limfatici, rata de supraviețuire de 5 ani este de două ori mai mică, ajungând la 31%.

Iar în cazul în care cancer stomac simptome sunt neglijate totalmente iar carcerul de stomac se răspândește în porțiuni mai îndepărtate ale corpului, atunci șansa de supraviețuire de 5 ani scade la doar 5%.

Care sunt principalii factori de risc ce predispun la apariția de cancer stomac simptome?

Atunci când discutăm de cancer stomac și, implicit, de cancer stomac simptome, acestea pot fi generate de o serie de factori, numiți de specialiști – factori de risc.

În caz de cancer stomac simptome, acești factor de risc includ:

 • Dieta

În timp ce dietele alcătuite din fructe și legume proaspete, bogate în vitamina C, protejează organismul și stomacul, micșorând riscurile de apariție a cancerului de stomac, dietele bazate pe murături, pește sărat, carne afumată sau alimente conservate, bogate în sare, sunt puternic legate de apariția de cancer stomac simptome.

 • Chirurgii gastrice anterioare

Orice intervenție chirurgicală tinde să modifice pH-ul stomacului, acțiune care poate favoriza varii modificări ale celulelor, modificări de tip: metaplazic (proces de transformare a unui țesut diferențiat într-un țesut cu o altă structură morfologică) și displazic (anomalie în dezvoltarea unui țesut, a unui organ). 

 • Fumatul

Studiile arată că renunțarea la fumat reduce considerabil riscurile de apariție a unui cancer de stomac, în timp ce cancer stomac simptome își fac simțită prezența în rândul fumătorilor.

Unele date punctează faptul că riscul de a prezenta cancer stomac simptome crește cu aproximativ 2% printre fumători, cu precădere în rândul bărbaților.

 • Expunerea la radiații

S-a constatat că există o incidență mai mare de cancer stomac simptome în rândul supraviețuitorilor bombelor atomice sau a exploziilor petrecute în fabrici care utilizează varii substanțe chimice, cancerigene.

Ce boli sunt legate de cancer stomac simptome?

Anumite boli pot spori, deopotrivă, riscul de apariție a simptomelor ce țin de cancerul de stomac.

Printre bolile care sunt strâns legate de cancer stomac simptome se numără:

 • Infecțiile cu bacteriile H. pylori

Infecțiile cu bacteria H pylori sunt catalogate drept cel mai puternic factor de risc în ceea ce privește apariția de cancer stomac simptome.

Conform datelor disponibile, H pylori poate afecta jumătate din populația lumii, iar 5% dintre persoanele contaminate riscă să devină victime ale cancerului de stomac.

Infecția cu bacteria H pylori mai este asociată cu gastrita atrofică, în rândul pacienților diagnosticați cu această formă de gastrită, existând un risc de 6 ori mai mare de a suferi de cancer stomac simptome.

 • Anemia pernicioasă

Cunoscută și ca anemia Addison-Biermer, anemia pernicioasă este una din tipurile de anemii megaloblastice, care apare datorită proastei asimilări a vitaminei B12 în organism. Acest lucru survine de obicei odată cu pierderea celulelor parietale gastrice, responsabile de secreția factorului intrinsec Castle, o glicoproteină esențială pentru absorbția vitaminei B12. Astfel, anemia pernicioasă este strâns legată cu cancerul de stomac și cancer stomac simptome.

 • Gastrita atrofică

Gatsrita atrofică este o inflamație cronică a mucoasei gastrice care duce, treptat, la pierderea celulelor gastrice glandulare și reînlocuirea lor cu un epiteliu de tip intestinal, glande de tip piloric și/sau țesut fibros. Aceasta sporește șanesle de apariție a cancerului de stomac/ cancer stomac simptome.

 • Polipi colonici adenomatoși

Persoanele cu adenomatoză colonică, cauzată de prezența polipilor colonici adenomatoși, riscă de 4 ori mai mult să dezvolte un carcinom in situ.

Carcinomul este o tumoare malignă constituită din celule epiteliale.

În același context, merită menționat și următorul detaliu: adenocarcinomul (tumoare malignă cu punct de plecare într-o glandă), este cel mai răspândit tip de cancer de stomac la nivel global. Mai mult de 95% din totalitatea cazurilor care implică o formă de cancer stomac, vizează adenocarcinomul. 

În ce zone ale stomacului apare de obicei cancerul?

Tumorile prezente în caz de cancer stomac, ce duc la apariția de cancer stomac simptome, sunt localizate, de cele mai multe,  în antru (partea stomacului, deasupra pilorului) – 51% din cazuri.

Alte zone stomacale în care poate apărea cancerul sunt:

 • în 21% din cazuri – corpul gastric;
 • în 18% din cazuri – curbura mică (marginea dreaptă a organului digestiv);
 • în 7% din cazuri – orificiul cardic (ostium cardicum, prin care stomacul interacționează cu esofagul);
 • în 3% din cazuri – marea curbură gastrică (marginea stângă a stomacului, numită și curvatura ventriculi major, care continuă marginea stângă a esofagului).

Ce implică vizitele la medic, odată de sunt identificate cancer stomac simptome?

În cazul în care acuzați cancer stomac simptome, cel mai probabil veți fi supus mai multor analize medicale, care implică de obicei:

– endoscopia și biopsia tractului gastro-intestinal superior (GI);

– tomografia computerizată (CT) efectuată la torace, abdomen și pelvis;

– hemograma completă (CBC);

– rezecția endoscopică pentru cancer stomac în stadiu incipient.

De asemenea, în anumite situații, se apelează și la:

– tomografia cu emisie de pozitroni (PET);

– ultrasonografia endoscopica;

– biopsia bolii metastatice;

– testarea HER2-neu.  

Cum ne putem proteja împotriva cancer stomac simptome?

A preveni este mult mai eficient decât a vindeca o boală precum este cancerul de stomac.

Pentru a lupta împotriva apariției cancer stomac simptome, este recomandat să:

 • Reduceți/evitați fumatul;
 • Folosiți aspirină. Studiile arată că utilizarea aspirinei sau a altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, par să reducă riscul de apariție cancer stomac simptome.
 • Beți ceai verde. Există voci care afirmă că ceaiul verde poate contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire de cancer gastric.
 • Consumați mai multe fructe și legume. O dietă bogată în fructe și legume proaspete poate reduce semnificativ riscul de cancer stomac simptome.

Citricele (cum ar fi portocalele, lămâile și grapefruitul) pot fi deosebit de utile.

Alegerea pâinii și a pastelor făinoase din cereale integrale, precum și consumul de animale crescute la curte, în detrimentul cărnii prerlucrate industrial,  poate ajuta, de asemenea, la scăderea riscului de cancer de stomac.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *