Cancer de sân simptome

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În România, la fiecare 3 ore, o femeie moare de cancer de sân, iar altele 21 sunt diagnosticate cu această boală, zilnic. Este important să fim informați în legătură cu tot ce ține de cancer de sân simptome, pentru a putea evita pericolele imanente.

Cancer de sân/ cancer de sân simptome, sunt noțiuni legate de sexul femnin, printre femei existând un risc de o sută de ori mai mare să sufere de această boală, decât în rândul bărbaților.

Conform agenției guvernamentale National Cancer Institute, una din opt femei este predispusă să suporte consecințele unui cancer de sân și să simtă pe propria-i piele tot ce ține de cancer de sân simptome. Iar la nivel mondial, în fiecare minut, o femeie moare din cauza cancerului de sân.

Datorită tratamentelor de ultimă generație, șansa de supraviețuire a femeilor diagnosticate cu cancer de sân simptome crește totuși la 90%. Decisivă în acest sens este depistarea timpurie a bolii.

Ce presupune un cancer de sân?

Cancerul de sân sau cancerul mamar este o afecțiune în care celulele canceroase se dezvoltă necontrolat la nivelul țesutului sânului. De regulă, celulele canceroase apar în două locuri:

 • în ducte – tuburile care transportă laptele către mamelon;
 • în lobuli – glandele care produc laptele.

Despre ce este vorba atunci când discutăm de cancer de sân simptome?

Ca în cazul oricărei boli, cel mai eficient este să să atragem atenția la tot ce ține de cancer de sân simptome, pentru a încerca să evităm un eventual cancer de sân, cel mai comun tip de cancer întâlnit în rândul femeilor. Mai ales că, în 2017, în România au fost înregistrate 7.500 de cazuri noi de cancer de sân, iar mortalitatea în rândul pacientelor care au prezentat cancer de sân simptome a crescut, pe plan local, cu 28% în rândul femeilor de peste 65 de ani, în timp ce în Europa, s-a înregistrat o scădere de 14 %, pe același segment de vârstă.

Starea lucrurilor se explică prin faptul că, multe țări europene încurajează screeningul pentru cancer de sân, spre deosebire de România, unde 90% dintre cazurile noi de cancer de sân sunt, de obicei, diagnosticate foarte târziu, în stadiile 2, 3 şi 4.

Cercetările arată că, bine informate în ceea ce privește cancer de sân simptome, multe femei din întreaga lume, pot identifica singure prezența unui cancer de sân, salvându-se astfel.

Iată de ce, e bine de știut că, printre principalele lucruri legate de cancer de sân simptome, se numără:

 • Deformări înregistrate la nivelul sânului;
 • Noduli palpabili nedureroși, duri, cu o suprafață neregulată;
 • Retracția mamelonului spre interior;
 • Retracții ale pielii la nivelul unei zone a sânului;
 • Scurgerile mamelonare (spontane, hemoragice sau incolore);
 • Apariția unor cruste la nivelul sânilor;
 • Roșeața (eritem) sau ulcerație tegumentară;
 • Roșeața sau ulcerație a mamelonului;
 • Iritațiile;
 • Adenopatii axilare nedureroase, manifestate prin creșterea în volum a glandelor sau a ganglionilor limfatici;
 • Dureri în zona pieptului.

Cu cât mai puțin se pune accent pe cancer de sân simptome, cu atât crește riscul de deces în rândul pacienților. La nivel mondial, riscul ca o femeie să moară din cauza unui cancer de sân este de 1 la 37.

Cum putem să efectuăm propriul examen profilactic pentru a depista cancer de sân simptome?

Medicii afirmă că un prim examen de depistare a unui potențial cancer de sân/ cancer de sân simptome, poate fi efectuat chiar acasă. Un atare examen implică 5 pași:

Pasul 1. Începeți prin a căuta diferențe între sânii dumneavoastră.

Diferențele care pot apărea între sâni implică deformări, modificări ale sfârcurilor, zone iritate etc.

Pasul 2. Puneți-vă mâinile-n șolduri, trageți-vă coatele înainte.

În această poziție, căutați aceleași modificări ale sânilor de la pasul 1. O asemenea poziție scoate în evidență noduli sau semne care, altfel, ar rămâne imposibil de detectat.
Ridicați-vă ulterior brațele deasupra capului, pentru a vedea dacă există vreo modificare a pielii.

Pasul 3. Utilizați 3 degete atunci când examinați sânii.

Stați culcate, cu o mână sub cap. Cu mâna rămasă liberă, utilizând degetul mare, arătătorul și degetul mijlociu, palpați sânii, utilizând mișcări circulare. Folosirea a trei degete în detrimentul unui singur deget vă împiedică să confundați țesuturile mamare normale cu cele anormale.

Pasul 4. Examinați zonele din jurul sânilor.

După examinarea sânilor, este important să verificați și zonele din jurul lor. Utilizați aceleași mișcări circulare, deplasându-vă de la claviculă până la stern și în partea de jos a sânilor. Din partea inferioară a sânului, deplasați-vă până la zona subrațului, pentru a descoperi eventuale umflături ale ganglionilor limfatici.

Pasul 5. Efectuați acest test în aceeași zi, lunar.

Medicii recomandă să faceți acest examen, menit să identifice un cancer de sân/ cancer de sân simptome, în aceeași zi a fiecărei luni.E bine să faceți examenul la 7-10 zile după ciclul menstrual, deoarece în această perioadă există mai puține modificări ale țesuturilor mamare influențate de ciclu. Femeile aflate în menopauză pot face examenul în orice moment al lunii, dar e bine să respecte mereu ziua și ora.

Ce implică un diagnostic medical al unui cancer de sân?

Diagnosticul cancerului de sân implică trei etape:

– examinarea clinică de către un medic;

– examinarea radiologică (mamografie – metodă iradiantă, realizată la recomandarea medicului, în special la femeile trecute de 40 de ani; ecografie – investigaţie non-invazivă de analiză a sânului cu ajutorul ultrasunetelor, singura relevantă pentru femeile cu vârsta sub 40 de ani, tomografie computerizată ș.a.);

– examinarea histopatologică (biopsia).

Care sunt principalii factori de risc ce duc la apariția cancerului de sân?

Specialiștii vorbesc despre 7 factori de risc în ceea ce privește un cancer de sân/cancer de sân simptome:

 1. Vârsta. La 20 de ani, riscul de a fi diagnosticat cu cancer de sân este de 0,6%. Până la vârsta de 70 de ani, această cifră crește, ajungând la 3,84%.
 2. Dacă o rudă apropiată a fost diagnosticată cu cancer de sân, riscul de a suferi de cancer de sân/ a prezenta cancer de sân simptome, crește.
 3. Un istoric al cancerului de sân. Femeile care au avut cancer de sân înainte, sunt predispuse să sufere de cancer de sân/ cancer de sân simptome din nou.
 4. Țesut mamar dens. Există o probabilitate mai mare ca un cancer de sân să se dezvolte în țesuturile mamare cu o densitate mai mare.
 5. Expunerea la radiații. Persoanele supuse la un tratament cu radiații pentru un cancer care nu este cancer de sân, riscă să sufere, mai târziu, de cancer de sân.
 6. Tratamente hormonale. Utilizarea terapiei de substituție hormonală (HRT) și a contraceptivelor poate cauza cancer de sân/cancer de sân simptome, datorită nivelului crescut de estrogen.
 7. În 2007, cercetătorii au afirmat că lucrul în ture de noapte sporește riscul de apariția a unui cancer de sân, tot astfel cum o fac meseriile care implică expunerea la substanțe cancerigene.

Cum putem preveni apariția de cancer de sân simptome?

Există câteva lucruri care pot reduce riscul de a fi diagnosticați cu cancer de sân sau a prezenta cancer de sân simptome. Printre acestea se numără:

 • Evitarea unor diete bogate în grăsimi și produse procesate.

Obezitatea creşte riscul de cancer de sân/ cancer de sân simptome, în special după menopauză.

 • Consumarea alcoolului în cantități moderate.

Băuturile alcoolice cresc riscul de apariția a unui cancer de sân și a manifestării cancer de sân simptome.

 • Evitarea fumatului.

Pe lângă alte efecte negative, fumatul pe parcursul unei perioade îndelungate, este asociat cu un risc sporit de apariția a unui cancer de sân/ cancer de sân simptome. 

 • Practicarea sportului.

Experiențele științifice au demonstrat că sportul reduce riscul de apariție a cancerului de sân și, implicit, a simptomelor acestuia, chiar și cu 30%!

Ce alte lucruri trebuie cunoscute atunci când vorbim de cancer de sân sau cancer de sân simptome?

Există cel puțin 5 lucruri importante care merită reținute atunci când discutăm de cancer de sân și cancer la sân simptome:

 1. Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului de sân este marcată, anual, începând din 2014, la data de 1 octombrie. Principalul scop al acestei zile este de a crește gradul de conștientizare cu privire la cancerul de sân, prin intermediul unor campanii de informare, legate de cancer de sân simptome, dar și de tot ce ține de programele de screening.
 2. Screening-ul se poate dovedi extrem de util pentru a identifica un cancer de sân. Coaliţia pentru Sănătatea Femeii (România) arată că, dacă ar exista un program naţional de screening pentru cancerul de sân, cele mai multe dintre cazuri ar fi descoperite în faze incipiente, iar costul mediu individual pentru tratamentul oncologic ar scădea cu 22%.
 3. Femeile la care menstruația a venit mai devreme de 12 ani sau la care menopauza s-a instalat după vârsta de 55 de ani și, implicit, au/au avut mai multe cicluri menstruale, prezintă un risc mai mare de cancer de sân/ cancer de sân simptome. Acest fapt este explicat de specialiști prin expunerea îndelungată la secrețiile hormonale de estrogen (hormon de tipul foliculinei, care provoacă fenomene caracteristice estrului) și progesteron (hormon care se formează în ovare și care este indispensabil în procesul de reproducere).
 4. Alăptarea poate reduce riscul apariției unui cancer de sân/ cancer de sân simptome. Cercetările sugerează că alăptarea timp de 12 luni a bebelușului reduce cu 4.3% riscul apariției unui cancer de sân. O posibilă explicație ar fi faptul, că alăptarea duce adesea la mai puține cicluri menstruale și, deci, la o expunere mai mică la estrogen. Alte surse medicale sugerează că riscul redus de apariție a unui cancer de sân/ cancer de sân simptome poate fi pus în seama modificărilor structurale ale sânilor după lactație și înțărcare.
 5. Medicii recomandă ca, anual, femeile să-și facă o mamografie (radiografie a glandei mamare), mai ales dacă au trecut de vârsta de 40 de ani. Motivul? Pe măsură ce îmbătrâniți, riscul de apariție a cancerului de sân/ cancer de sân simptome crește. Statisticile arată că cele mai multe tipuri de cancer de sân sunt depistate la femeile cu vârsta de peste 55 de ani.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *