Cauze cancer

Cancerul este una dintre cele mai răspândite boli ale secolului. E posibil să vă fi întrebat care sunt principalele cauze care duc la apariția sa. E timpul să aflați răspunsul.

Fiecare al șaselea deces din lume are drept cauză o formă de cancer. De altfel, cancerul este a doua cauză a mortalității, la nivel global, după bolile cardiovasculare. Doar în 2016, cancerul a răpit aproape 9 milioane de vieți, continuând să facă victime, indiferent de sex, etnie sau vârstă.

Deși în privința altor boli medicina a făcut mari progrese în ultimele decenii, cancerul rămâne un subiect controversat până astăzi, specialiștii încercând să identifice cu exactitate atât tot ce ține de cauze cancer, cât și ceea ce este legat de stoparea evoluției bolii.

Momentan, tot mai multe descoperiri par să fie promițătoare, oferind speranțe bolnavilor și o șansă în plus la viață.

Ce este cancerul?

Cancerul este un termen general, utilizat în medicină pentru a descrie diverse forme de tumori maligne, apărute în urma înmulțirii excesive a țesuturilor unor organe.

Cancerul apare în organism atunci când celulele din corpul nostru încep să se reproducă în afara controlului, formând celule noi, anormale. Aceste celule anormale se grupează, generând mase de țesut nou, cunoscut sub numele de tumori.

Dacă celulele din tumori nu se pot răspândi, atunci tumorile sunt benigne. Ele nu sunt canceroase și pot fi, de obicei, eliminate.

Dacă celulele sunt capabile să invadeze țesuturile și organele sănătoase din apropiere, sau să se răspândească în jurul corpului, prin sânge sau țesutul limfatic, cauzând creșterea tumorilor, atunci tumorile sunt maligne sau canceroase.

Asemenea celule canceroase se pot răspândi în cazul în care tumoarea nu este tratată la timp.

Care sunt principalele cauze cancer?

Când vorbim de cauze cancer, specialiștii atrag atenția asupra mai multor lucruri.

În top cauze cancer se numără, afectarea structurii ADN-ului, care poate fi provocată de fumat, expunerea îndelungată la soare sau un istoric medical familial care include diverse tipuri de cancer.

Un studiu recent a constatat că există mai mult de 80 de markeri genetici (adică de gene mutante) care pot crește riscul de apariție și dezvoltare a cancerului mamar, prostatic sau ovarian, de exemplu. Astfel, markerii genetici pot fi incluși pe lista cauze cancer.

Dar cauze cancer pot fi deopotrivă și:

Consumul excesiv de alcool

Alcoolul se numără pe lista cauze cancer deoarece crește riscul apariției cancerului de esofag, a cancerului mamar, dar și a carcinomului hepatocelular.

Dieta necorespunzătoare

Nitrații, nitrozaminele și dioxinele reprezintă factori cancerigeni și provin, de obicei, de la aditivi alimentari. Dar strâns legate de cauze cancer sunt și unele alimente precum: mezelurile, zahărul rafinat, floricelele de porumb preparate la microunde sau conservele de roșii!

Obezitatea

Persoanele supraponderale sunt predispuse la cancerul de colon, de sân, cancerul de endometru, de rinichi, de esofag, de stomac, de pancreas, de prostată, de ficat sau de vezică biliară. Astfel, kilogramele în plus sunt trecute pe lista cauze cancer.

Poluarea și radiațiile

Cauze cancer pot fi depotrivă particulele de carbon din aer, expunerea la varii compuși organici volatili, la formaldehide sau metale grele, dar și la radiații.

Conform statisticilor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, aproximativ 10% din totalul cazurilor de cancer au drept cauze cancer radiațiile.

Ce alimente sunt direct asociate cu cauze cancer?

În urma mai multor analize de laborator, s-a stabilit că alimentele responsabile și care pot fi catalogate drept cauze cancer sunt:

Îndulcitorii artificiali;
Produsele de tip fast-food;
Uleiurile hidrogenate;
Făina albă rafinată, utilizată pentru alimentele procesate;
Alimentele sărate, marinate și afumate.

Care sunt cele mai importante 7 lucruri pe care ar trebui să le cunoască fiecare despre cancer?  

Există câteva lucruri care merită cunoscute de toți cei care vor să știe mai mult despre cancer și/ sau cauze cancer, și anume:

Ziua de 4 februarie a fost declarată Ziua Mondială a Cancerului.

Ziua Mondială a Cancerului, cunoscută și sub abrevierea “UICC” - The Union for International Cancer Control, urmărește creșterea nivelului de conștientizare a cancerului și, totodată, încurajarea prevenirii, detectării și tratării acestei boli, prin punctarea principalelor cauze cancer.

Declarației de la World Cancer a fost scrisă în 2008. Scopul principal al acestei zile este de a reduce în mod semnificativ boala și decesul cauzat de cancer.

Cancerul la sân este cea mai frecventă formă de cancer întâlnită în rândurile populației.

Conform datelor statistice pentru anul 2018, cancerul la sân este una dintre formele de cancer cel mai des întâlnită în rândurile pacienților. Cancerul la sân este urmat de cancerul pulmonar și bronhial, cancerul de prostată, cancerul de colon și rect, melanomul pielii, cancerul vezicii urinare, limfomul non-Hodgkin, cancerul endometrial, leucemie, cancerul pancreatic, cancerul tiroidian și cancerul hepatic.

Tipul de cancer care cauzează cea mai mare rată a mortalității, la nivel mondial, este cancerul la plămâni.

Alături de chisturile branhiale și cancerul la trahee, cancerul pulmonar cauzează, anual, moartea a circa 1.71 milioane de oameni.

Din punct de vedere al mortalității cauzate, cancerul la stomac și cancerul de colon și rect sunt pe locul al doilea și, respectiv al treilea, făcând împreună alte 1.6 milioane de victime în întreaga lume.

Cea mai mică rată a mortalității se întâlnește în rândul celor diagnosticați cu cancer la testicule.

Cancerul testicular, mai ales dacă este diagnosticat la timp, are șanse mari să fie tratat. O demonstrează și statisticile. Anual, în lume, acest tip de cancer cauzează moartea a 8000 de persoane – aproape de 250 de ori mai puțin decât cancerul pulmonar bunăoară.

Există peste 200 de tipuri de cancer.

Diagnosticate din timp, multe dintre aceste tipuri de cancer pot fi tratate, motiv pentru care e imperios necesar să cunoaștem tot ce e legat de cauze cancer.

Există 5 tipuri principale de cancer.

Conform medicilor, mutațiile anormale ale celulelor pot surveni în orice parte a corpului și la orice tip de celulă, iar cele 5 tipuri principale de cancer se referă la cele 5 tipuri principale de celule care pot fi afectate. Vorbim astfel despre:

Carcinoame

Carcinomul este o tumoare malignă constituită din celule epiteliale. I se mai spune și epiteliom.

Carcinoamele sunt cancerele care se manifestă în piele sau în țesuturile care înconjoară și protejează organele noastre interne.

Acestea constituie una dintre cele mai comune cauze cancer și cele mai comune forme ale cancerului. În jur de 80-90% dintre cei diagnosticați, prezintă carcinoame.

Carcinoamele pot include cancerul de sân sau cancerul pulmonar.

Există însă și alte subcategorii de carcinoame, dintre care cel mai frecvent întâlnit este carcinomul bazocelular (CBC), care afectează un strat profund al pielii. Acesta este cancerul pe care majoritatea oamenilor îl asociază cu daunele provocate de soare.

Leucemii

Leucemia este o boală de sânge caracterizată prin creșterea patologică a numărului de leucocite din organism și prin apariția unor leucocite imature. Deși afectează sângele, focarul bolii se află în măduva osoasă. Or, măduva osoasă este responsabilă pentru producerea celulelor albe din sânge, leucocitele. Atunci când măduva elimină prea multe, într-un mod necontrolat, leucocitele se acumulează în sânge și corpul nostru nu mai este capabil să le facă față.

Leucemia este cunoscută și drept un tip de cancer care afectează cel mai frecvent copiii.

Sarcoamele

Sarcomul este o tumoare malignă care apare în celulele țesuturilor conjunctive și reprezintă una dintre principalele cauze cancer la copii și tineri.

Un tip rar de cancer, sarcoamele sunt de două tipuri: sarcoamele țesutului conjunctiv obișnuit și sarcoamele țesutului conjunctiv specializat.

Locul în care se dezovoltă sarcoamele sunt oasele și/sau țesuturile moi, cum ar fi tendoanele sau cartilajele.

Deși doar 1% din diagnosticele de cancer sunt sarcoame, este demn de menționat că 50% dintre sarcoamele osoase reprezintă una dintre cauze cancer la cei sub 35 de ani.

Cancerele sistemului limfatic

În acest caz vorbim despre cancerele care se dezvoltă în sistemul limfatic, adică în sistemul responsabil pentru transportarea celulelor albe din sânge, a leucocitelor, la și de la ganglionii limfatici în tot corpul. Ganglionii limfatici sunt plasați în diferite puncte ale corpului, incluzând gâtul.

Amigdalele de exemplu sunt extrem de importante pentru un corp sănătos. Acestea acționează ca un filtru pentru germeni și boli și formează baza sistemului nostru imunitar. Din acest motiv, ele sunt și unele dintre cele mai expuse celulelor canceroase.

Există două tipuri de cancer limfatic.

Limfoamele pot începe în orice celulă din sistemul limfatic. Mielomul apare în măduva osoasă, unde sunt produse celulele limfatice și cauzează dezvoltarea unor tumori pe oasele late.

Dacă un cancer se răspândește în sistemul limfatic, atunci prognosticul pentru recuperare este extrem de diminuat.

Cancerul coloanei vertebrale și cancerul cerebral

Creierul și măduva spinării reprezintă puncte-cheie ale trupului uman și, ca atare, au o mulțime de celule care lucrează din greu pentru a controla întregul corp. Uneori, tumorile care au apărut în creier sunt benigne, ceea ce înseamnă că nu vor face nici un rău. Ele cresc lent. Cu toate acestea, uneori sunt tumori maligne agresive, iar eliminarea tumorii este adesea singura opțiune.

Tumorile în sine pot avea un impact enorm asupra funcționării creierului, iar simptomele nu sunt adesea observate, sau nu li se acordă o mare importanță, fiind vorba de dureri de cap, pierderi temporare a echilibrului sau stări de confuzie.

Multe personalități au fost și ele afectate de cancer.

Cancerul nu alege, putând apărea deopotrivă la femei, bărbați sau copii, persoane tinere sau în vârstă, mai mult sau mai puțin cunoscute. Printre oamenii celebri care au suferit de cancer se numără: părintele psihanalizei - Sigmund Freud, producătorul Walt Disney, actorul hollywoodian Ben Stiller, cântărețul David Bowie, omul de afaceri Steve Jobs etc.

 

Alimentul dușman care poate cauza cancer

Specialiștii au descoperit că există un produs ce “hrănește” cancerul, favorizând dezvoltarea tumorilor canceroase. Află mai multe informații despre alimentul dușman care poate cauza cancer! Îl consumăm în fiecare zi. Are sute de denumiri și, pe cât de dulce este, pe atât de periculos se dovedește a fi pentru sănătatea […] mai mult »

3 băuturi care pot favoriza apariția cancerului

Știai că cercetătorii au identificat 3 băuturi care pot favoriza apariția cancerului? Cunoașterea lor te-ar putea ajuta să-ți protejezi sănătatea! Medicii nutrtiționiști recunosc unanim faptul că tot ce mâncăm sau bem ne poate influența sănătatea. Iată de ce, schimbarea alimentației este esențială în ceea ce privește buna funcționare a organismului […] mai mult »

Insomniile cresc riscul de apariție a cancerului

Tot mai mulți cercetători au ajuns la concluzia că insomniile cresc riscul de apariție a cancerului. Află ce forme de cancer sunt strâns corelate cu calitatea somnului și cum poți lupta împotriva insomniei. Insomnia este o tulburare a mecanismului de reglare a centrului nervos somn-veghe. Ea se manifestă prin lipsa […] mai mult »

Cancerul de piele și solarul

Majoritatea dintre noi adoră look-ul pe care ni-l oferă o piele bronzată frumos, în special pe perioada verii, când purtăm haine lejere și care lasă la vedere mai mult din corp decât pe perioada iernii, de exemplu. Mulți vor să păstreze cât mai mult acel bronz, și de aceea apelează […] mai mult »

Telefoanele mobile si cancerul cerebral

În zilele noastre, aproape că nu ne imaginăm cum ar fi viața fără să vorbim, măcar o dată pe zi, la cellular. Specialiștii din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii trag un semnal de alarmă și susțin că persoanele care vorbesc mult la telefonul mobil au un risc ridicat de a […] mai mult »